Semolina a co si pod ní představit
Těstoviny pocházejí z Itálie. Jsou připravovány ze syrového nekynutého těsta, dále se upravují tvarováním a sušením. Základní surovinou je mouka. Právě podle použité mouky pak můžeme těstoviny rozdělit na dvě základní skupiny: na těstoviny vyrobené z měkké neboli pšeničné mouky a těstoviny z tvrdé mouky zvané semolina. Semolina je speciální druh mouky vyráběný právě pro přípravu těstovin. Díky této tvrdé mouce se těstoviny nerozvaří, což je pro všechny kuchařky velmi oceňovaná výhoda. Kromě těstovin z měkké mouky nebo ze semoliny se můžete na talíři setkat také s celozrnnými těstovinami. Ty jsou samozřejmě zdravější variantou, ale mají také neobvyklou chuť, na kterou si je potřeba zvyknout.
Vaječné, nebo bezvaječné?
Těstoviny můžeme také rozlišit na vaječné a bezvaječné. Vaječné těstoviny, které si zvolil i pan Zátka, samozřejmě obsahují vejce a díky tomu mají svou specifickou chuť. Jejich použití není v kuchyni nijak omezeno. Výborně se hodí do polévky, stejně tak se dají připravit nasladko i naslano nebo využít do všech tradičních i moderních receptů. Bezvaječné těstoviny jsou naopak vhodnou variantou pro všechny, kteří mají určitou potravinou alergii nebo třeba pro vegany.
Těstoviny dnes zastávají v našem jídelníčku nezaměnitelnou roli. Patří mezi jednu z nejpoužívanějších příloh. Jsou oblíbené u dětí i dospělých, v létě i v zimě, na sladko i naslano. Je jen na vás, kterou variantu, jaký druh a jaký tvar si ke svému obědu vyberete.